Ανάλυση των τερμάτων που σημείωσαν οι μέσοι των 6 ομάδων των Playoffs.

Ένα από τα ομορφότερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών έλαβε τέλος και βρήκε μεγάλη νικήτρια την ΑΕΚ, να πανηγυρίζει τον 13ο τίτλο της ιστορίας της στην μεγάλη κατηγορία, ξεκινώντας την νέα εποχή στο ολοκαίνουργιο γήπεδο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε μία σεζόν που μέχρι και λίγες στροφές πριν το τέλος όλα ήταν πιθανά με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έμειναν όρθιοι μέχρι τέλους επιδεικνύοντας τρομερή σταθερότητα, κάτι που δεν κατάφεραν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, με τους κιτρινόμαυρους τελικά να είναι αυτοί που δίκαια στέφθηκαν πρωταθλητές.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει  ο αριθμός των τερμάτων  που σημείωσαν για την κάθε ομάδα των Playoffs οι μέσοι της, συμπεριλαμβανομένων των επιτελικών μέσων. Στην κατηγορία αυτή δηλαδή προσμετρώνται μόνο οι παίκτες που αγωνίστηκαν κατά κύριο λόγο στον άξονα της μεσαίας γραμμής σε 4-3-3 (συμπεριλαμβανομένου και του 4-2-3-1) είτε σε αμυντικογενή είτε σε επιθετικογενή ρόλο, είτε οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε οποιαδήποτε θέση της μεσαίας γραμμής σε 4-4-2, 3-5-2, ή 4-5-1, καθώς αυτά ήταν κατά κύριο λόγο τα συστήματα που χρησιμοποίησαν οι 6 ομάδες που αναλύονται. Μένουν εκτός όπως είναι αντιληπτό όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν είτε στα φτερά είτε στην κορυφή της επίθεσης σε οποιοδήποτε σχηματισμό του 4-3-3.

Οι μέσοι της ΑΕΚ έκαναν παραπάνω από την μισή δουλειά και έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου με την πολύ υψηλή συμμετοχή τους στο σκοράρισμα.

Την πρωτιά με μεγάλη κιόλας διαφορά σ’ αυτή την κατηγορία έχει η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, που πήρε συνολικά 39 γκολ από τους μέσους της, έχοντας και τους πρώτους τέσσερις σκόρερ της σχετικής κατηγορίας (Pineda 9, Gacinovic 9, Amrabat 8, Zuber 8). Ένα στατιστικό που αναδεικνύει την πολύ ενδιαφέρουσα επιθετική λειτουργία της ομάδας την φετινή σεζόν υπό τις οδηγίες του Almeyda, με το 4-4-2 σε ρόμβο να μετατρέπεται συχνά και πολύ άμεσα είτε σε 4-2-4 είτε σε 4-2-3-1, με 5 και 6 παίκτες να πατάνε στην αντίπαλη περιοχή και να συμμετέχουν πολύ ενεργά στο σκοράρισμα. Μάνταλος και Szymanski πέτυχαν επίσης από δύο τέρματα, ενώ και ο Paolo Fernandes που ήρθε στα μέσα της σεζόν πέτυχε ένα γκολ. Το ποσοστό των τερμάτων που σημείωσαν οι μέσοι της ομάδας συγκριτικά με το σύνολο των τερμάτων της ομάδας στους 36 αγώνες της φετινής Super League, είναι 56,52%, ένα στατιστικά αξιοσημείωτο νούμερο, που δείχνει έντονα τον πολύ σημαντικό ρόλο των μέσων στο σχηματισμό αυτό που επέλεξε ο Almeyda στα περισσότερα παιχνίδια.

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις που κάποια από τα γκολ αυτών των παικτών επιτεύχθηκαν ενώ αγωνουζόντουσαν σε ρόλο επιθετικού σε μία εσπευσμένη αλλαγή συστήματος, όπως για παράδειγμα ο Zuber ή ο Gacinovic, αλλά σ’ αυτή την κατηγορία οι παίκτες θυμίζω ότι έχουν διαχωριστεί με βάση το σε ποια θέση αγωνίστηκαν κατά κύριο λόγο μέσα στη σεζόν, και αν αυτή βάση συστήματος ανήκει στη μεσαία ή στην επιθετική γραμμή της εκάστοτε ομάδας. Ενδεικτικό της επιθετικής πολυφωνίας της ΑΕΚ είναι ότι οι τρεις καθαροί φορ της (Levi Garcia, Araujo και Van Weert) πέτυχαν αθροιστικά 26 γκολ, 13 λιγότερα δηλαδή από τους 7 μέσους που προαναφέρθηκαν, ενώ βρήκε και άλλα 4 γκολ από την άμυνα της, έχοντας συνολικά 13 διαφορετικούς σκόρερ.

Ακολούθησαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με 21 και 17 γκολ από τους μέσους τους αντίστοιχα,  Άρης και Βόλος πιο πίσω με 11 και 8 αντίστοιχα, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν τελευταίος στην σχετική κατηγορία, με μόλις 6 γκολ του να προέρχονται από παίκτες της μεσαίας γραμμής. Ας δούμε αναλυτικά και τις υπόλοιπες πέντε ομάδες.

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα με την μικρότερη συμμετοχή των μέσων του στο σκοράρισμα, με μόλις 6 εκ των 47 τερμάτων της ομάδας να προέρχονται από αυτούς, ποσοστό της τάξης του 12,77%, τρομερά μικρότερο αυτού της συνδιεκδικήτριας του τίτλου ΑΕΚ. Αυτό βεβαία ως ένα βαθμό οφείλεται στον τρόπο παιχνιδιού και ανάπτυξης της ομάδας, καθώς στο 4-3-3 του Γιοβάνοβιτς, η τριάδα της επίθεσης ήταν αυτή που αναλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των επιθετικών ενεργειών της ομάδας, με τους τρεις μέσους να πατάνε πιο σπάνια στην αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις. Οι παίκτες που αγωνίστηκαν είτε στην κορυφή είτε στα πλάγια της επίθεσης, πέτυχαν συνολικά 37 από τα 47 γκολ της ομάδας, με τους Sporar 11, Aitor 8, Ιωαννίδης 7, Palacios 6, Mancini 3 και Verbic 2 να είναι οι αρχισκόρερ της ομάδας. Από τους μέσους, από δύο τέρματα σημείωσαν οι Bernard και Kleinheisler, και από ένα οι Κουρμπέλης και Cerin, ενώ άλλα τρία τέρματα πήρε από την αμυντική του γραμμή.

Ολυμπιακός

Δεύτερος στην σχετική κατηγορία, ο Ολυμπιακός βρήκε 21 γκολ από τους μέσους του, 30% δηλαδή των 70 συνολικών του τερμάτων, έχοντας μεγάλο πλουραλισμό στους σκόρερ του. Ο Ολυμπιακός παρότι είχε μία αρκετά πειραματική χρονιά με πολλούς καινούργιους παίκτες και  αλλαγές προπονητών, είχε πάντα το 4-2-3-1 σαν κοινή συνισταμένη, κυρίως λόγω του διαθέσιμου υλικού, με αρκετούς παίκτες ικανούς να παίξουν είτε ως εξτρέμ είτε ως επιτελικοί μέσοι. Ο διαχωρισμός τους έγινε με βάση το που αγωνίστηκε περισσότερο ο καθένας, με εξαίρεση των Φορτούνη, που αν και έπαιξε αρκετά και στα άκρα της επίθεσης, χρησιμοποιήθηκε και στην φυσική του θέση ως δεκάρι, και θα συμπεριληφθεί στους μέσους της ομάδας.  Οι μέσοι James Rodriguez 5, Φορτούνης 4, Hwang In-Beom 3, Valbuena 3, Kasami 2, Samassekou 2, Androutsos 1, και Μπουχαλάκης 1 πέτυχαν συνολικά 21 τέρματα, με τους Bakambu, El Arabi, Biel, Μασούρα, Canos, Garry Rodrigues και Randjelovic της επιθετικής γραμμής να σημειώνουν συνολικά 44 γκολ, ενώ άλλα 4 πέτυχαν οι αμυντικοί της ομάδας, κάνοντας συνολικά 18 τους παίκτες που βρήκαν δίχτυα φέτος για τους ερυθρόλευκους.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε στα περισσότερα παιχνίδια της χρονιάς με 4-3-3 (σε σχηματισμό 4-2-3-1), με έναν επιτελικό χαφ και δύο σχετικά πιο αμυντικογενείς μέσους λίγο πίσω του. Με τους μέσους του να έχουν κυρίως δημιουργικό ρόλο, την περισσότερη δουλειά στο σκοράρισμα έκανε η επιθετική του γραμμή, με τους Zivkovic, Narey, Oliveira, Thomas και Τζίμα να πετυχαίνουν συνολικά τα μισά τέρματα της ομάδας, 29 από τα 57. Οι μέσοι του περιορίστηκαν στα 17 τέρματα, με ποσοστό 29,82% του συνόλου τερμάτων της ομάδας, με τους Douglas Augusto 4, Tiago Dantas 4, Kurtic 3, Schwab 3, Κωνσταντέλια 2, και Taison 1 να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή την κατηγορία. Άλλα 8 γκολ προήρθαν από την αμυντική του γραμμή, συμπληρώνοντας ένα παζλ 16 διαφορετικών σκόρερ αυτή τη σεζόν.

Άρης

Αγωνιζόμενος κι αυτός στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς με 4-3-3 (σε μορφή 4-2-3-1), ο Άρης βρήκε τα περισσότερα του γκολ από τους παίκτες που αγωνίστηκαν κατά κύριο λόγω στην τριάδα της επίθεσης, αφού αυτοί ήταν οι κύριοι εκφραστές των επιθετικών του προσπαθειών, με την τριάδα του άξονα να έχει αρκετά πιο περιορισμένο ρόλο στο εκτελεστικό κομμάτι. Ενδεικτικό είναι ότι οι Palma, Gray, Kamara, Iturbe, Mateo Garcia, Mancini, Camacho, και Gervinho που αγωνίστηκαν κυρίως στην επιθετική τριάδα πέτυχαν συνολικά 36 από τα 55 γκολ της ομάδας, 65,45% του συνόλου τερμάτων της ομάδας, αφήνοντας στους μέσους ένα 20% με μόλις 11 γκολ από τους Darida 5, Manu Garcia 4, Dabo 1, Rupp 1, ενώ άλλα 7 πέτυχε η αμυντική του γραμμή.

Βόλος

Άλλη μία ομάδα που αγωνίστηκε στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων της με 4-3-3 (σε σχηματισμό 4-2-3-1), με την επιθετική της τριάδα να παίρνει το βάρος των επιθετικών της προσπαθειών και τερμάτων. Οι Deletic, Ozegovic, Κούτσιας, Paolo Fernandes, Chirinos, Knockaert, Pires, και Van Weert πέτυχαν συνολικά 21 από τα 35 τέρματα της ομάδας, ενώ 8 γκολ βρήκαν οι μέσοι της ομάδας, 22,86% του συνόλου τερμάτων της ομάδας, με τους Τσοκάνη 4, Barrientos 2, Gaggi 1, και Mezquida 1 να βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Άλλα 5 ήρθαν από την αμυντική του γραμμή και συγκεκριμένα από τους πλάγιους μπακ του.  

Ποσοστιαία συνεισφορά των μέσων στο σκοράρισμα

Η ποσοστιαία ανάλυση των τερμάτων των μέσων ως προς το σύνολο τερμάτων της ομάδας δείχνει τον ρυθμό συμβολής των μέσων στο σκοράρισμα της ομάδας τους, και ενώ για την ΑΕΚ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και αισιόδοξο στατιστικό στο τέλος της σεζόν, την ίδια στιγμή για τον Παναθηναϊκό είναι ένα καμπανάκι αναζητούμενης ενίσχυσης της μεσαίας γραμμής του με παίκτες ικανότερους στο εκτελεστικό κομμάτι.

 Η ΑΕΚ έχει μεγάλη διαφορά και σ’ αυτή την κατηγορία, με ποσοστό 56,52% των τερμάτων της να προέρχεται από παίκτες της μεσαίας γραμμής (39 στα 69). Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ακολουθούν στην σχετική κατηγορία με ποσοστά 30% (21 στα 70) και 29,82% (17 στα 57) αντίστοιχα, Βόλος και Άρης πιο πίσω και πάλι κοντά μεταξύ τους με 22,86% και 20% αντίστοιχα. Τέλος, ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 12,77% (6 στα 47) συμμετοχή των μέσων στα γκολ του.

Οι 20 κορυφαίοι παίκτες της κατηγορίας

Share this post: