Ανάλυση των Κεντρικών Αμυντικών των 6 φιναλίστ των Playoffs

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ξεχώριζαν για την εξαιρετική αμυντική τους λειτουργία και το μικρό αριθμό τερμάτων που δέχτηκαν, μόλις 16 ο Παναθηναϊκός (0,44 ανά αγώνα) με 22 Clean Sheets, και 17 η ΑΕΚ (0,47 ανά αγώνα) με 23 Clean Sheets, και η ανωτερότητα τους αυτή στις αμυντικές επιδόσεις τους επέτρεψε να διεκδικήσουν οι δυο τους τον τίτλο μέχρι τέλους. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δέχτηκαν 24 και 32 τέρματα αντίστοιχα, κρατώντας ανέπαφη την εστία τους μόλις 17 και 14 φορές και έχοντας μέσο όρο 0,67 και 0,88 παθητικό ανά αγώνα. Η επίδοση του Άρη στο αμυντικό κομμάτι ήταν αρκετά χειρότερη των τεσσάρων ομάδων που διεκδίκησαν στο ξεκίνημα των Playoffs τον τίτλο, με 41 γκολ παθητικό (1,14 ανά αγώνα) και μόλις 11 Clean Sheets, έχοντας δεχτεί πάντως 17 εξ αυτών στην διαδικασία των Playoffs, ολοκληρώνοντας την κανονική διάρκεια με 24 γκολ παθητικό στα πρώτα 26 παιχνίδια. Τέλος, ο Βόλος δέχτηκε συνολικά 66 τέρματα (1,83 ανά αγώνα) με μόλις 10 Clean Sheets, όλα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όπου είχε συνολικά παθητικό 38 γκολ, ενώ δέχτηκε άλλα 28 γκολ τα 10 ματς των Playoffs.

Θα αναλύσουμε τις ομαδικές αυτές επιδόσεις, εξετάζοντας σε ατομικό επίπεδο την απόδοση των κεντρικών αμυντικών τους σε διάφορα σημαντικά για την συγκεκριμένη θέση στατιστικά, που θα μας δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της σεζόν στην θέση αυτή.

Clean Sheets και Goals Conceding per 90 minutes

Ο ρόλος του κεντρικού αμυντικού στο να κρατήσει μία ομάδα ανέπαφη την εστία της είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς και ο μέσος όρος τερμάτων που δέχεται η ομάδα του όταν αυτός αγωνίζεται. Από την στιγμή που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ήταν οι ομάδες που ξεχώρισαν για την αμυντική τους απόδοση αυτή τη σεζόν, είναι λογικό οι κεντρικοί αμυντικοί με τα περισσότερα clean sheets και το χαμηλότερο μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων ανά 90 λεπτά συμμετοχής να είναι δικοί τους.

Πρώτος σε αριθμό αγώνων στους οποίους ξεκίνησε βασικός και η ομάδα του κράτησε ανέπαφη την εστία της ήταν ο Vida της ΑΕΚ με 18 clean sheets, ενώ ακολούθησαν ο Schenkeveld του Παναθηναϊκού με 16, και οι Ingason και Moukoudi με 15.

Αρκετά σημαντικός είναι όμως και ο αριθμός δεχόμενων τερμάτων ανά 90 λεπτά συμμετοχής, καθώς αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την αμυντική συμπεριφορά και αποτελεσματικότητα της ομάδας όταν ο συγκεκριμένος παίκτης αγωνίζεται.

Τον χαμηλότερο σχετικό μέσο όρο έχει ο Μήτογλου της ΑΕΚ με 0,19, αλλά δεδομένου ότι αγωνίστηκε μόλις 458 σε όλο το πρωτάθλημα, το νούμερο αυτό δεν είναι απόλυτα ενδεικτικό. Ο Ντόη του Ολυμπιακού που είχε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής ήταν ο ουσιαστικά πρώτος της κατηγορίας αυτής με 0,32 τέρματα ανά αγώνα. Ακολουθούν τέσσερις αμυντικοί του Παναθηναϊκού και άλλοι τρεις της ΑΕΚ, οι οποίοι διαμόρφωσαν και τους πολύ χαμηλούς μέσους όρους των ομάδων τους στον αριθμό δεχόμενων τερμάτων ανά αγώνα. Sarlija με 0,39, Magnusson με 0,42, Schenkeveld με 0,46 και Πούγγουρας με 0,57 για τον Παναθηναϊκό, Moukoudi με 0,46, Τζαβέλλας με 0,49 και Vida με 0,51 για την ΑΕΚ. Ο Παπασταθόπουλος του Ολυμπιακού με 0,57 συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα στη σχετική κατηγορία.

Ανάλυση Μονομαχιών εδάφους και αέρα

Πρωταγωνιστές στον αέρα ήταν ο Παπασταθόπουλος με 48 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες (73,85% του συνόλου εναέριων μονομαχιών που έδωσε), οι Ingason και Vida με 45 (με ποσοστά 67,16% και 59,21% αντίστοιχα), ο Fabiano με 41 (66,12%)  και ο Κουλιεράκης με 37 (74%), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Brabec (36), Escoval (34), Schenkeveld (33), Moukoudi (26) και Magnusson (22).

Σε ομαδικό επίπεδο οι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ είχαν το καλύτερο ποσοστό κερδισμένων εναέριων μονομαχιών, με 70,92%, με τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του Βόλου να ακολουθούν με 69,52%, 67,19% και 64,36% αντίστοιχα, ενώ οι αμυντικοί των ΑΕΚ και Άρη είχαν πιο χαμηλά ποσοστά σ’ αυτή την κατηγορία, με 60,99% και 57,89% αντιστοίχως. 

Στις μονομαχίες εδάφους πρώτος έρχεται ο Peersman με 61 κερδισμένες μονομαχίες εδάφους (59,82% του συνόλου μονομαχιών εδάφους που συμμετείχε), ο οποίος αν και είναι κατά κύριο λόγο αριστερός μπακ, χρειάστηκε να παίξει αρκετές φορές φέτος ως κεντρικός αμυντικός, δεδομένου ότι λογίζονταν ως η τέταρτη επιλογή σ’ αυτή τη θέση και έτσι συμπεριλήφθηκε στην λίστα των κεντρικών αμυντικών του Άρη μαζί με τους Brabec, N’Koulou kai Fabiano.

Ακολουθούν Ingason με 56 (58,33%), Vida με 55 (54,45%), Moukoudi με 51 (53,68%) και Κουλιεράκης με 49 (62,02%), ενώ την πρώτη δεκάδα κλείνουν οι Fabiano (46), Sarlija (45), Παπασταθόπουλος (45), Magnusson (41) και Escoval (40).

Σε ομαδικό επίπεδο οι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ είχαν την πρωτιά κι εδώ με ποσοστό 60,99% κερδισμένων μονομαχιών εδάφους, με τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού να ακολουθούν με 59%, και του Ολυμπιακού με 56,9%. Οι αμυντικοί των ΑΕΚ, Βόλου και Άρη είχαν χαμηλότερα ποσοστά, με 52,8%, 51,96% και 51,28% αντιστοίχως.

Στο σύνολο των κερδισμένων μονομαχιών (αέρα και εδάφους) στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Ingason με 101 και ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών 61,96%, και ακολουθούν Vida με 100 (56,5%), Παπασταθόπουλος με 93 (62,84%), Fabiano με 87 (56,86%), και Κουλιεράκης με 86 (66,67%).

Σε ποσοστιαία ανάλυση, πρώτοι είναι οι  Ασλανίδης του Βόλου με 92,31%, Κάργας του ΠΑΟΚ με 74,36% και Cissé του Ολυμπιακού με 74,19%, ωστόσο ο χρόνος συμμετοχής τους ήταν περιορισμένος και ο αριθμός των μονομαχιών που έδωσαν μη ενδεικτικός.

Σε ομαδικό επίπεδο οι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών αέρα και εδάφους μαζί, με 64,83%, ενώ ακολουθούν του Παναθηναϊκού με 62,38% και του Ολυμπιακού με 60,56%. Οι αμυντικοί του Βόλου, της ΑΕΚ και του Άρη ήταν αρκετά χαμηλότερα με ποσοστά 56,06%, 55,75% και 53,78% αντίστοιχα.

Ανάλυση ανάκτησης κατοχής και κλεψιμάτων

Η ανάκτηση κατοχής της μπάλας είναι ένα πολύ σημαντικό στατιστικό για την ανάλυση της απόδοσης των κεντρικών αμυντικών αφού δείχνει την ετοιμότητα τους στο να πάρουν την κατοχή από μια χαμένη μπαλιά και να ξεκινήσουν μία νέα επίθεση για την ομάδα τους.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ, Vida και Moukoudi ήταν εξαιρετικοί σ’ αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, έχοντας 171 και 157 ανακτήσεις κατοχής αντίστοιχα, ξεκινώντας συνολικά 328 νέες κατοχές μπάλας για την Ένωση, βοηθώντας έτσι στην αυξημένη συνολικά κατοχή μπάλας που είχαν οι πρωταθλητές. Ο Άρης είχε επίσης τρεις παίκτες ψηλά σ’ αυτή την κατηγορία, με τους Fabiano (127), Brabec (104) και Peersman (93), ενώ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είχαν τους Ingason (109) και Schenkeveld (105) αντίστοιχα ως κορυφαίους τους. Ο Ολυμπιακός είχε τρεις παίκτες που συμπληρώνουν την καλύτερη 15άδα της κατηγορίας αυτής (Ba 81, Ντόη 76 και Παπασταθόπουλο 74), αλλά αρκετά χαμηλότερα από τους πρωταγωνιστές των αντιπάλων του, ενώ ο Βόλος είχε τους Σιέλη (75) και Escoval (66) εντός των πρώτων 15 της κατηγορίας. 

Τα κλεψίματα και ειδικά τα κλεψίματα εντός περιοχής που έχουν ιδιαίτερη επικινδυνότητα, είναι δύο ακόμα στατιστικά σημαντικής σημασίας για τους κεντρικούς αμυντικούς, με το δεύτερο ειδικά να δείχνει την αποσιώπηση πιθανού κινδύνου, δεδομένου ότι η μπάλα κερδήθηκε μέσα στην μεγάλη περιοχή.

Πρώτος στα κλεψίματα εντός μεγάλης περιοχής έρχεται ο Escoval με 17 και ακολουθεί ο συμπαίκτης του Σιέλης με 12, με τον τρίτο center back του Βόλου Pirinen να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 6, κάτι που σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται και με την κατοχή του αντιπάλου στην περιοχή του Βόλου, που ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες των Playoffs. Τρίτος είναι ο Fabiano του Άρη με 7. ενώ από 6 εκτός του Pirinen έχουν και οι Ba, Moukoudi και Vida.

Στα συνολικά κλεψίματα πρώτο έρχεται σε άλλη μία κατηγορία το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των πρωταθλητών Moukoudi και Vida με 49 και 47 αντίστοιχα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Escoval (46) και Σιέλης (39) του Βόλου, και ο Brabec (37) του Άρη.

Σε ομαδικό επίπεδο η ΑΕΚ είχε 117 κλεψίματα από τους τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς της (15 εκ των οποίων εντός περιοχής), ο Βόλος είχε 109 κλεψίματα (36 εντός περιοχής), ο Άρης 106 (19 εντός περιοχής), ο Ολυμπιακός 81 (18 εντός περιοχής), ο Παναθηναϊκός 73 (14 εντός περιοχής), ενώ ο ΠΑΟΚ μόλις 57 (8 εντός περιοχής).

Ένα λιγότερο σημαντικό από τα προηγούμενα, που όμως έχει κι αυτό την αξία του όταν μιλάμε για κεντρικούς αμυντικούς, είναι οι εκμαιεύσεις των Offsides, που δείχνει την καλή τοποθέτηση και την υψηλή αντίληψη του αμυντικού να είναι αυτός που με την κίνηση του θα εκθέσει τον αντίπαλο του σε αντικανονική θέση.

Ο Κουλιεράκης του ΠΑΟΚ ηγείται στην κατηγορία αυτή με 24, ενώ ακολουθούν Παπασταθόπουλος, Escoval και Vida με 23, με τον Moukoudi να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 16.

Ανάλυση Tackles, Blocks και Clearances

Ο Αριθμός των τάκλιν και των μπλοκ ενός αμυντικού είναι δύο ακόμα από τα  σημαντικά στατιστικά αφού απαιτούν καλές τοποθετήσεις και αποφάσεις, καθώς και δύναμη και μαχητικότητα.

Πρώτοι στα tackles έρχονται οι Ingason και Moukoudi με 30, ακολουθούν με 28 οι Peersman και Brabec, οι Magnusson και Vida με 26, και οι Παπασταθόπουλος, Escoval και Fabiano με 25.

Από το σύνολο των μπλοκ, θα δούμε αυτά που αφορούν σε μπλοκ που έγιναν σε πάσες και σε σουτ, καθώς τα περισσότερα μπλοκ σε σέντρες αφορούν τους πλάγιους μπακ. Πρώτος στις μπλοκαρισμένες πάσες έρχεται ο Escoval με 17 και ακολουθεί ο Ingason με 14, και οι Fabiano και Magnusson με 11 και ο Moukoudi με 10. Στα μπλοκαρισμένα σουτ πρώτος είναι ο Fabiano με 5, και ακολουθούν Παπασταθόπουλος με 4 και Magnusson με 3. 

Το metric EffectiveClearance της Opta μας δείχνει τις επιτυχημένες αμυντικές απομακρύνσεις ενός παίκτη σε καταστάσεις πίεσης, και ουσιαστικά υποδεικνύει την ψυχραιμία του παίκτη όταν βρίσκεται υπό πίεση στην άμυνα του. Είναι ωστόσο άλλο ένα στατιστικό που συνδέεται με την κατοχή μπάλας του αντιπάλου εντός της αμυνόμενης περιοχής μιας ομάδας, κι έτσι οι εφτά πρώτοι παίκτες αυτής της κατηγορίας ανήκουν σε Βόλο, Άρη και ΠΑΟΚ που τερμάτισαν στις θέσεις 6, 5 και 4 αντίστοιχα. Ο Escoval του Βόλου είναι πρώτος με 103 αποτελεσματικές απομακρύνσεις, και ακολουθούν οι Ingason και Fabiano με 100. Σιέλης με 94 και Κουλιεράκης με 87 συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Ανάλυση λαθών

Τέλος τα metrics ErrorLeadToGoal και ChallengeLost δείχνουν τα σημαντικά λάθη που οδήγησαν σε γκολ αντιπάλου και τον αριθμό των επιτυχημένων ντριμπλών που δέχτηκε ένας παίκτης αντίστοιχα, και όπως είναι λογικό πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν στην ανάλυση των κεντρικών αμυντικών με αρνητικό πρόσημο.

Ο Κουλιεράκης του ΠΑΟΚ ήταν ο μοναδικός κεντρικός αμυντικός από τις 6 ομάδες των Playoffs που είχε δύο λάθη που οδήγησαν άμεσα σε γκολ αντιπάλου, ενώ από ένα είχαν οι Παπασταθόπουλος και Ba του Ολυμπιακού, και ο N’koulou του Άρη

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κατηγορία των δεχόμενων ντριμπλών (προσπεράστηκε δηλαδή από αντίπαλο) οι πρώτοι τρεις αμυντικοί είναι του Άρη, με τους Fabiano που έχει 13, και τους Peersman και Brabec που έχουν από 9. Moukoudi και Magnusson έχουν επίσης από 9, με τους Σιέλη και Escoval του Βόλου να έχουν 8 και 7 αντίστοιχα. Οι παίκτες με σημαντικό χρόνο συμμετοχής που δέχτηκαν τις λιγότερες ντρίμπλες είναι οι Schenkeveld, Sarlija, Pirinen και Ντόη που προσπεράστηκαν μόνο μία φορά όλη τη σεζόν από αντίπαλο τους.

Καλύτερος κεντρικός αμυντικός για κάθε μία από τις 6 φιναλίστ των Playoffs

ΑΕΚ

Vida και Moukoudi  είχαν μια εξαιρετική σεζόν και οι δύο, πρωταγωνιστώντας σε αρκετά από τα σημαντικά στατιστικά που προσδιορίζουν με ακρίβεια την απόδοση των κεντρικών αμυντικών, συνθέτοντας ένα πολύ δυναμικό αμυντικό δίδυμο που βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου.

Με την παραπάνω ανάλυση φαίνεται πως κερδίζει στα σημεία ο Vida, ο οποίος ήταν πρώτος σε δύο σημαντικές κατηγορίες (Clean Sheets και ανακτήσεις κατοχής),  δεύτερος στις κερδισμένες μονομαχίες (Εναέριες και εδάφους συνολικά) και στα κλεψίματα, και τρίτος στα κερδισμένα Offsides. Από την άλλη ο Moukoudi ήταν πρώτος σε κλεψίματα, δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής και τάκλιν, και τρίτος στα Clean Sheets. Ήταν όμως και ο δεύτερος χειρότερος στις δεχόμενες ντρίμπλες από αντίπαλο, οπότε συνολικά η εικόνα του Vida είναι πιο δυναμική και θα χριστεί αυτός ως ο πιο σημαντικός κεντρικός αμυντικός της Ένωσης.

Παναθηναϊκός

Στον Παναθηναϊκό δεδομένων των αρκετών τραυματισμών των Schenkeveld και Magnusson, ο χρόνος συμμετοχής μοιράστηκε αρκετά στους τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς τους, και όλοι είχαν την συνεισφορά τους. Με βάση την παραπάνω ανάλυση προκύπτει πως ο Schenkeveld ήταν ο πιο σημαντικός κεντρικός αμυντικός της ομάδας, καθώς ήταν καλύτερος των άλλων τριών σε 8 ειδικές κατηγορίες (Clean Sheets – δεύτερος στο πρωτάθλημα σ’ αυτή τη κατηγορία, κερδισμένες μονομαχίες εδάφους και συνολικές, ανακτήσεις κατοχής, κερδισμένα Offsides, αποτελεσματικές απομακρύνσεις, δεχόμενες ντρίμπλες και λεπτά συμμετοχής). Ωστόσο αρκετή σημαντική ήταν και η συμβολή των Magnusson και Sarlija στο πολύ χαμηλό παθητικό της ομάδας, καθώς είχαν και οι δύο αρκετό χρόνο συμμετοχής και πολύ χαμηλό μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων ανά 90 συμμετοχής τους, με 0,42 και 0,39 αντίστοιχα, αλλά συνολικά είχαν ελαφρώς χειρότερα αμυντικά στατιστικά από τον Schenkeveld.

Ολυμπιακός

Παρότι ο νεαρός Ντόη ήταν η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς και είχε κάποια εντυπωσιακά stats στα 1652 λεπτά που αγωνίστηκε, όπως ο πολύ χαμηλός μέσος όρος τερμάτων που δέχτηκε η ομάδα του με αυτόν στον αγωνιστικό χώρο 0,32, τα 13 Clean Sheets, και η έλλειψη λαθών, ο έμπειρος Παπασταθόπουλος ήταν αυτός που συνολικά αναδεικνύεται μέσω της ανάλυσης που προηγήθηκε ως ο πιο σημαντικός center back των Ερυθρόλευκων. Ο Ντόη είχε πολύ χαμηλά νούμερα σε αρκετές σημαντικές κατηγορίες όπως οι μονομαχίες εδάφους και αέρα, τα κλεψίματα και τα τάκλιν, στοιχεία που αν βελτιώσει το μέλλον του θα είναι λαμπρό. Ο Sokratis από την άλλη που είχε και τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής (2330 λεπτά) μεταξύ των κεντρικών αμυντικών του Ολυμπιακού, διακρίθηκε στις εναέριες μονομαχίες (πρώτος στο πρωτάθλημα), στα μπλοκαρισμένα σουτ (δεύτερος στο πρωτάθλημα), είχε 11 Clean Sheets και χαμηλό μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων ανά 90λεπτό (0,58), ενώ συνολικά είχε πιο ισορροπημένη εικόνα στα στατιστικά των αμυντικών, αν και δεν του έλλειψαν τα λάθη και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση. Ο Ba δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα σε κάποια κατηγορία και είχε μία συνολικά αρκετά μέτρια χρονιά, χάνοντας φυσιολογικά την θέση του από τον νεαρό Ντόη.

ΠΑΟΚ

Αδιαμφησβήτητα ο νεαρός Κουλιεράκης εντυπωσίασε αρκετά στην πρώτη του σεζόν με την πρώτη ομάδα στα 19 του χρόνια, κερδίζοντας δικαιολογημένα θέση βασικού καθώς στα 2142 λεπτά που αγωνίστηκε κατάφερε να διακριθεί σε πολλές κατηγορίες και να βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους της θέσης του στο πρωτάθλημα. Ενδεικτικά είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων στον ΠΑΟΚ με 0,71, ήταν ψηλά στις κερδισμένες εναέριες και εδαφικές μονομαχίες (5ος στο πρωτάθλημα και στις δύο), και επίσης είχε τα περισσότερα κλεψίματα και κερδισμένα Offsides στην ομάδα του.

Ωστόσο ο διεθνής Ισλανδός Ingason είχε μία πολύ γεμάτη και δυναμική σεζόν, και είναι αυτός που συνολικά κρίνεται ο σημαντικότερος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ για την σεζόν 2022-23. Ανάμεσα στους καλύτερους του πρωταθλήματος σε πολλές κατηγορίες, ο viking του δικέφαλου ήταν πρώτος στο πρωτάθλημα στις κερδισμένες μονομαχίες συνολικά εδάφους και αέρα καθώς και στα τάκλιν, δεύτερος στις μπλοκαρισμένες πάσες και στις αποτελεσματικές απομακρύνσεις, και τρίτος στα Clean Sheets με 15, αγωνιζόμενος συνολικά 2677 λεπτά με μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων στο 0,81.

Άρης

Αν και ο Brabec είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων ανά 90 λεπτά συμμετοχής του με 0,95, και ήταν ο καλύτερος αμυντικός του Άρη σε τάκλιν (3ος στο πρωτάθλημα) και κλεψίματα (5ος στο πρωτάθλημα), ο Fabiano είναι συνολικά αυτός που είχε την πιο σημαντική παρουσία στο κέντρο της άμυνας των κιτρινόμαυρων παρά το 1,11 μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων ανά 90λεπτό. Έχοντας μακράν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής μεταξύ των κεντρικών αμυντικών της ομάδας (32 εμφανίσεις και 2746 λεπτά συμμετοχής, διακρίθηκε σε πολλές κατηγορίες, όντας πρώτος σε μπλοκαρισμένα σουτ στο πρωτάθλημα, και τρίτος στις ανακτήσεις κατοχής, στα κλεψίματα εντός μεγάλης περιοχής, στις μπλοκαρισμένες πάσες και στις αποτελεσματικές απομακρύνσεις, ενώ ήταν ο καλύτερος της ομάδας σε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες και Clean Sheets (10).

Βόλος

Στην ομάδα της Μαγνησίας ο μεγάλος πρωταγωνιστής του κέντρου της άμυνας της ήταν ο Escoval, ο οποίος είχε 29 συμμετοχές με 2590 λεπτά, ήταν μέρος και των 10 Clean Sheets της ομάδας, είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο δεχόμενων τερμάτων ανά 90λεπτό με 1,46 (τη στιγμή που ο μέσος όρος της ομάδας ήταν 1,83), ενώ βρέθηκε ανάμεσα στους καλύτερους του πρωταθλήματος σε πολλά στατιστικά. Πρώτος στην Super League σε κλεψίματα εντός περιοχής, σε μπλοκαρισμένες πάσες και αποτελεσματικές απομακρύνσεις, Ο Βόλος δεν θα ήταν ίδιος χωρίς αυτόν. 

Share this post: